10 lekovitih svojstava bosiljka

sveti bosliljak

10 lekovitih svojstava bosiljka

KAKO POMAŽE ČUDOTVORNI TULSI ILI SVETI BOSILJAK: kralj lekovitog bilja

Bosiljak je najpoznatija lekovita biljka Indije, cenjena hiljadama godina, ne samo zbog izuzetnih lekovitih vrednosti već i zbog svog dejstva na um, telo i duh. Ajurvedski tekstovi opisuju sveti bosiljak kao stub holističke biljne medicine, nazivajući ga „eliksirom života“, a u mnogim hinduističkim religijskim tradicijama koristi se u znak poštovanja boga Krišne.

Međutim, ako stavimo potencijalne duhovne prednosti na stranu, biljka nesumnjivo donosi brojne zdravstvene dobrobiti.

Lekovita svojstva svetog bosiljka

Sveti bosiljak bez sumnje jedna je od najboljih lekovitih biljaka koja je otkrivena. Uz stotine blagotvornih spojeva koje sadrži, sveti bosiljak je jak antioksidant i ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava holesterol, pospešuje metabolizam, reguliše krvni pritisak i šećer. Domaći je lek za mnoga oboljenja, a u nastavku pročitajte deset lekovitih koristi.

1. Poremećaji u respiratornim organima

Vrlo je delotvoran u lečenju gotovo svih vrsta respiratornih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija disajnog sistema. Važan je sastojak mnogih ajurvedskih sirupa za kašalj. Pomaže pri iskašljavanju sluzi kod bronhitisa i astme i olakšava disanje zbog eteričnih ulja koje sadrži.

2. Plućne bolesti

Zbog svojih antibiotskih svojstava, vitamina C i spojeva koji su prisutni u eteričnim uljima, Tulsi je delotvoran u lečenju plućnih infekcija i znatno umanjuje štetu na plućima nastalu zbog pušenja.

3. Srčane bolesti

Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štite srce od štetnog delovanja slobodnih radikala. Eugenol je vrlo koristan i u smanjenju nivoa holesterola u krvi zbog čega ima blagotvorno dejstvo na bolesti srca.

4. Stres

Nedavna istraživanja su pokazale da listovi svetog bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva. Vitamin C i ostali antioksidansi koje sadrži sveti bosiljak, odlično umiruju i snižavaju krvni pritisak i tako umanjuju stres.

5. Nega zuba i usne šupljine

Sveti bosiljak uništava više od 99% bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa. Zbog adstringentnog svojstva koje poseduje, smanjuje upale desni.

6. Bubrežni kamenac

Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u telu, koja je glavni krivac za stvaranje bubrežnih kamenaca. Sirćetna kiselina i neke komponente eteričnih ulja Tulsija pomažu pri otapanju kamenca.

7. Nega kože

Zbog eteričnih ulja, koja imaju antibiotsko, dezinfekcijsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, sveti bosiljak bez ikakvih nuspojava leči bolesti kože i deluje umirujuće.

8. Glavobolja

Zbog svojih analgetskih, sedativnih i antimikrobnih svojstava, sveti bosiljak delotvorno kontroliše glavobolje izazvane migrenom, prehladom ili povišenjem krvnog pritiska.

9. Nega očiju

Mnogi problemi očiju uzrokovani virusnim, bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, mogu se ublažiti svakodnevnim ispiranjem očiju s vodom u kojoj je natopljeno nekoliko listića svetog bosiljka. Tulsi takođe pomaže pri zaštiti očiju od katarakte, glaukoma i makularne degeneracije.

10. Imunitet

Zbog već spomenutih lekovitih svojstava, sveti bosiljak štiti naš organizam od gotovo svih infekcija uzrokovanih virusima, bakterijama i gljivicama i služi za jačanje imunog sistema.

Izvor: Alternativa za vas

Jedan od glavnih sastojaka IMMUNITY proizvoda je upravo ovaj sveti bosiljak, tulsi, tako da lako možete zaključiti koliko i na koje sve načine može doprineti vašem zdravlju.