10 načina da poboljšate imunitet

10 načina da poboljšate imunitet

10 nacina da poboljsate imunitetDok ostajemo kod kuće i uzdržavamo se od socijalinih kontakata kao doprinos borbi protiv aktuelne zdravstvene krize, korisno bi bilo da to vreme iskoristimo da se usredsredimo na celokupno zdravlje i naš imunitet. Naš imunološki sistem zahteva ravnotežu i harmoniju da bi dobro funkcionisao, a donošenje zdravih, svesnih izbora odličan je način da ga održimo jakim i otpornim na razne  bolesti. Jačajte imunitet prirodnim putem sledećim strategijama:

  1. Pijte limun, med, đumbir i kurkumu sa toplom vodom. Ovo čarobno piće nije samo lek za prehladu. Takođe je savršeno piće koje vašem imunitetu daje dodatni podsticaj potreban tokom stresa kojem ste svakodnevno izloženi.
  2. Jedite agrume. Citrusi poput pomorandže, limete, limuna, grejpa i mandarina prepuni su vitamina C. Vitamin C je snažan antioksidans koji je neophodan za rast, razvoj i obnavljanje telesnih tkiva.
  3. Koristite biljke u svakodnevnom životu. Sveže i sušeno bilje ne samo da dodaje ukus bez kalorija, već može da doprinese zdravstvenim blagodatima kao lekovita hrana. Dobro je koristiti biljke poput bosiljka, divljeg origana, đumbira, kurkume, itd. u redovnoj ishrani.
  4. 10 nacina da poboljsate imunitetPijte zeleni čaj. Polifenoli u zelenom čaju su mikroelementi prepuni antioksidanasa, što zelenom čaju daje jedinstvena svojstva za jačanje imuniteta. Izvucite maksimum iz šolje zelenih čajeva odabirom ekološki i organski uzgojenog zelenog čaja.
  5. Neka vam užina budu orašasti plodovi, suvo voće ili semenke. Uključite bademe, urme, kajsije, orahe, seme susama, laneno seme, seme suncokreta i pinjole jer su bogati omega 3 masnim kiselinama, cinkom i magnezijumom koji jačaju imunitet.
  6. Neka vam redovno vežbanje bude prioritet. Nije tajna da redovna fizička aktivnost pomaže u poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak, pomaže u kontroli telesne težine i štiti od raznih bolesti. Takođe je poznato da vežbanje podiže raspoloženje i smanjuje ukupan nivo stresa.
  7. Naspavajte se dovoljno. Spavanje je vreme kada naše telo treba da se napuni energijom, a štednja na njemu negativno utiče na vaš imunološki sistem. Praktikujte redovan ritam spavanja, uključujući svakodnevno buđenje i odlazak u krevet u približno isto vreme, izbegavajući kofein pre spavanja i uspostavljajući opuštajuću večernju rutinu.
  8. Produbljujte  socijalne veze. Usamljenost i socijalna izolacija mogu se pokazati štetnim za mentalno i fizičko zdravlje. Odvojite vreme za jačanje društvenih veza, redovno zovite prijatelje i porodicu i napravite planove za lično okupljanje kad god to možete.
  9. Smejte se više i uvek gledajte na vedriju stranu. Optimizam ne samo da vam podiže raspoloženje; takođe vam poboljšava imunitet. Zabavno je podeliti dobre šale, a smeh je takođe odličan način za jačanje imunološkog sistema. Smeh pomaže oslobađanju endorfina, povećava protok krvi, smanjuje hormone stresa, opušta telo i ublažava anksioznost i napetost.
  10. Upijte malo jutarnjeg sunca. Postoji dobar razlog zašto se vitamin D naziva sunčanim vitaminom. Sunčevi UVB zraci pružaju energiju za sintezu vitamina D u našim telima. Poznato je da optimalni nivoi vitamina D pozitivno utiču na zdravlje kostiju i ukupni imunitet.