10 saveta za ajurvedsku dijetu

10 saveta za ajurvedsku dijetu

Ako želite da učinite nešto dobro za sebe i želite da promenite način ishrane, najbolje je da to uradite korak po korak. Započnite sa jednom ili dve preporuke koje se lako mogu integrisati u vaš svakodnevni život.Uključite i  dodatne preporuke tek nakon što se one prve pokažu efikasnim.

10 saveta za ajurvedsku dijetu1. Jedite samo kad ste gladni

Verujte svom osećaju gladi. Jedite samo kada zaista osećate glad i kada se prethodni obrok u potpunosti probavi (oko 3-5 sati nakon glavnog obroka).Ne prejedajte se. Jedite samo dok se stomak ne napuni oko 3/4.

 2. Držite se fiksnog  vremena  za  obroke

Uvek jedite otprilike u isto doba dana. Ručak bi trebalo da bude vaš glavni obrok, dok bi doručak i večera trebalo da budu lagani obroci. U idealnom slučaju, ručajte oko podneva, jer je ,,vatra’’ u varenju („agni“) u to doba posebno jaka. Večerajte rano (najkasnije 18:00h, 19:00h), a uveče izbegavajte tešku hranu, poput mesa, suhomesnatih proizvoda, ribe, mlečnih proizvoda i sličnih namirnica bogatih proteinima. Ova hrana napreže vaš organizam i može poremetiti vaš san.

Izbegavajte grickalice između obroka, osim ako ne osećate glad.

10 saveta za ajurvedsku dijetu3. Jedite u opuštenoj atmosferi

Jedite svoj obrok u mirnoj i opuštenoj atmosferi. Ne preporučuje se da čitate, radite ili gledate televiziju dok jedete. Uvek sedite da jedete. Nakon obroka priuštite sebi  5-10 minuta mirnog sedenja ili se čak i odmorite, ležeći kako bi se vaše telo moglo u potpunosti posvetiti varenju.

4. Pronađite svoj optimalan ritam.

Ne jedite prebrzo ili presporo. Temeljno sažvaćite hranu.

5. Jedite sveže pripremljenu hranu

Vaša jela treba da budu sveže pripremljena, ukusna, lako svarljiva i topla. Izbegavajte podgrejanu i ustajalu hranu. Izaberite svežu, zdravu, organsku hranu.

6. Jedite pre svega kuvanu hranu

Preporuka ajurvede je da većinu hrane treba kuvati, jer naše telo lakše apsorbuje kuvanu hranu. Ako je uopšte konzumirate , sirova hrana treba da bude prilog (salata). Med ne treba grejati niti koristiti u kuvanju ili pečenju.

7. Više od pukog „dodatka“ – začinite svoje obroke pravim začinima

Koristite odgovarajuće začine jer je ukus obroka važan i promoviše zdravlje i blagostanje. Začini takođe podržavaju proces varenja. Mogu se koristiti posebno u svrhu poboljšanja ravnoteže. Da biste održali ravnotežu, ako je moguće, trebalo bi da uvrstite svih šest ukusa u svaki obrok.

10 saveta za ajurvedsku dijetu8. Pijte uglavnom tople napitke i ne pijte previše uz obrok

Ispijajte male gutljaje vode, sokova  ili drugih napitaka tokom obroka. Ako želite da pijete više, učinite to jedan sat pre ili posle obroka. Poželjni su topli napici, a ledeno hladne treba izbegavati. Ne pijte mleko tokom obroka; jedino ga je dobro kombinovati sa tostom, žitaricama i hranom slatkog ukusa, najčešće za doručak.

9. Prilagodite svoju ishranu svom tipu doše

Pored ovih opštih preporuka o ishrani, dijeta prilagođena vašem tipu igra ključnu ulogu u ajurvedi. Ovakva dijeta je sastavljena pojedinačno, na osnovu lične doša ravnoteže i digestivne snage pojedinca (agni).

10. Koristite ajurvedske suplemente

Poboljšajte svoju ishranu dodavanjem dijetetskih suplemenata. U zavisnosti od njihovog sastava, suplementi se takođe mogu posebno koristiti za poboljšanje ravnoteže, ali i sveukupnog zdravlja i blagostanja.