Hrana za imunitet – namirnice koje utiču na podizanje imuniteta

namirnice za imunitet

Hrana za imunitet – namirnice koje utiču na podizanje imuniteta

Snaga organizma u najvećoj meri dolazi iz ishrane. Od malena se učimo da snaga na usta ulazi, i to zaista i jeste tačno, ali je neophodno obratiti pažnju šta i kada jesti. Pravilna ishrana je deo zdravog načina života, i to verovatno onaj najvažniji, ali je ujedno i prvo na šta zaboravimo kad smo zdravi i kada nam se učini da ne moramo da brinemo o tome.

Ipak, na zdravlje moramo da mislimo uvek, pogotovo onda kada smo zdravi kako bismo takvi i ostali. Za dobro zdravlje jedan od najvažnijih faktora jeste jak imuni sistem, koji umnogome zavisi od redovne i pravilne ishrane.

Onda kada je organizam neuhranjen ili kada nije redovno hranjen, svaki njegov segment trpi, a ponajviše ispašta imunitet. Pokazalo se da siromašna ishrana rezultira povećanim infekcijama, usporava ozdravljenje prilikom povreda i infekcija, a povećava se i osetljivost na simptome i komplikacije zbog poremećaja imunološkog sistema.

Šta je dobro za imunitet organizma od hrane, a šta bi trebalo izbegavati ako vam treba jačanje imunog sistema?

Najsigurniji način da svom organizmu obezbedite dovoljno svih onih neophodnih materija koje utiču na jačanje imuniteta jeste da ishrana bude balansirana i da uključuje što više raznovrsnih namirnica. Pored voća i povrća, koji su standardne kvalitetne namirnice, integralne žitarice i proteini takođe mogu pomoći organizmu da se bori protiv štetnih mikoorganizama.

S druge strane preveliki unos šećera, masti i industrijske hrane može biti izuzetno štetan za organizam. Razlog je jednostavan ‒ elementi koji sačinjavaju ove namirnice ne pomažu u stvaranju jakih belih krvnih zrnaca, pa samim tim mogu samo da odmognu imunom sistemu.

 

1. Jogurt kao važan činilac dobrog imuniteta

Ako do sada niste razmišljali o jogurtu kao o nečemu što može biti znatno više od ukusnog doručka, onda ćete sigurno početi nakon ovih informacija. Jogurt itekako može da potpomogne jačanje imuniteta prirodnim putem. Njegova tajna je u živim, aktivnim bakterijskim kulturama koje zapravo i pretvaraju obično mleko u jogurt.

Ove bakterije su važne za održavanje zdrave mikroflore u crevima. Ako imamo u vidu da hranjive materije iz creva dopiru do krvotoka, a posle i do ostalih organa, jasno je koliko zdravlje creva ima velik značaj za dobar i jak imunitet.

Balans+ imuno jogurt sadrži prirodnu formulu sa posebnom vrstom kultura, vlakana i vitamina, čiji je osnovni benefit vezan za održavanje normalne funkcije imunog sistema.

Brojne studije sporovedene u instranstvu na kulturama koje Balans+ imuno jogurt sadrži su potvrdila pozitivan efekat na jačanje imunog sistema. Optimalni rezultati se postižu redovnom i preventivnom konzumacijom, a preporučena doza je dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

2.Beli luk kao snažan antioksidant

Kada nabrajamo korisne namirnice za imunitet, ne možemo a da ne spomenemo čuveni beli luk već pri vrhu naše liste.

Svako od nas je nebrojeno puta čuo kako je beli luk neprikosnoven u borbi protiv gripa i kako je odličan za jačanje imuniteta. Ono po čemu je beli luk poseban jeste alicin, sastojak koji se bori protiv svih vrsta infekcija i patogena.

Zbog bogatstva antioksidansa beli luk se nesumnjivo ubraja u najsnažnije saveznike imunološkog sistema. Dobar je u lečenju upalnih procesa grla, uha, krajnika, ublažava simptome herpesa. Ima glavnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i povoljno utiče na lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Dovoljno je da jedete po jedan čen belog luka dnevno kako biste u svoj organizam unosili neophodne supstance za podizanje imuniteta.

3.Crni luk potpomaže funkcionisanje celog organizma

Crni luk sadrži visok nivo vitamina C ali i brojne druge hranljive supstance, od kojih naš imunitet ima značajne prednosti. Jedan od njih je mineral selen. Selen je neophodan našem organizmu s obzirom na to da je ovaj mineral simbol jačanja imuniteta.

Selen ima izuzetno veliku ulogu u normalnom funkcionisanju celokupnog organizma, a posebno utiče na rad hormona štitne žlezde. Osim toga, poboljšava očuvanje eleastičnosti kože, čuva organizam od starenja, te je kao takav neophodan u borbi za vitalnost organizma.

4.Med je jedan od najjačih prirodnih lekova – slatka hrana za imunitet

Ako je neki prirodni proizvod još od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, onda je to svakako med. Pored meda, prirodni lek za imunitet mogu biti propolis i matični mleč. Med je prirodni antioksidantni, antibakterijski i antimikrobni agens koji deluje protiv patogena, a pogodan je kako za eksternu, tako i za internu upotrebu.

Propolis i med za imunitet su itekako korisni, a posebno u svom sirovom obliku. Sirov med sadrži 22 aminokiseline, 27 minerala i 5000 enzima. Minerali uključuju gvožđe, cink, kalcijum, magnezijum i selen. Vitamini za imunitet su veoma značajni, a oni koji ne nalaze u medu su B6, tiamin, riboflavin i niacin.

Sve ovo pomaže u ranom otkrivanju slobodnih radikala i njihovim brzim izbacivanjem iz organizma. Dovoljno je uzimati do 10 kašičica meda dnevno, najbolje ujutru pre doručka, kako bi bio najdelotvorniji, a može se napraviti i sirup za imunitet od meda.

5.Kurkuma – začin koji može biti fenomenalna namirnica za imunitet

Kurkuma sadrži vitamin B6, kao i minerale poput kalijuma, mangana i gvožđa koji su važni za funkcionisanje različitih sistema u telu. Sadrži i kurkumin, čiji antioksidativni učinak poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema.

Nedostatak vitamina B6 u organizmu nepovoljno utiče na različite aspekte imunološkog sistema, kao što su sposobnost doziranja limfocita i konverzije u različite tipove T i B ćelija.

6. Jačanje imuniteta uz đumbir – prirodni antioksidant

Đumbir je koren koji je takođe poznat po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Kao prirodni lek za imunitet, đumbir se može koristiti u vidu začina, a može se pripremiti i čaj od đumbira ili sirup za imunitet.

On dokazano deluje protiv upalnih procesa, pa je odlično rešenje kada želite da se izborite sa gripom ili prehladom. Đumbir je takođe i antioksidant, a oni su jedni od glavnih supstanci koje osnažuju imuni sistem.

Priprema čaja je jednostavna. Stavite vodu da provri i prelijte narendani koren đumbira vrelom vodom. Dovoljna je jedna kašičica đumbira. Zasladite medom ili limunom i eto sjajnog i jednostavnog načina da isprobate ovaj prirodni lek za imunitet.

7. Voće je neophodno svakodnevno konzumirati

Vitamin C i limun koji njime obiluje su ono što prvo preporučuju lekari kada im se pojave ljudi sa virusnom infekcijom i slabim imunitetom. I to nije nimalo pogrešno. Južno voće zaista jeste puno vitamina C koji ima antioksidantna svojstva i pomaže u prirodnom jačanju imunog sistema.

Ipak, osim vitamina C voće ima polifenole koji su takođe značajni u borbi protiv virusa. To ne mora da bude samo južno voće, generalno je dobro da imate naviku da jedete bilo koje voće tokom dana.

8. Povrće kao neizostavni deo svakog jelovnika

Zeleno lisnato povrće je odlična hrana za imunitet koja je izuzetno bogata folnom kiselinom što utiče na poboljšanje funkcionisanje imunološkog sistema. Nedostatak folne kiseline smanjuje izlučivanje potrebnih količina antitela koja poseduju svojstva značajna u borbi protiv zaraza.

Vitamin A je prisutan u šargarepi, slatkom krompiru i tamnozelenom lisnatom povrću, a omogućuje belim krvnim zrncima efikasniju borbu protiv infekcija. Vitamin C koji se nalazi u paprikama i brokoliju poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane biljaka, čime se štiti imunološki sistem od bolesti.

9. Semenke lana efikasno deluju na organizam

Semenke lana su bogati izvor alfa-linolenske kiseline i omega-3 masnih kiselina koje igraju značajnu ulogu u pravljenju odgovora imunološkog sistema, zadržavajući infekcije i autoimune bolesti u razvoju. Semenke lana takođe imaju anti-kancerogena svojstva te je dobro uzimati ih i kao preventivu.

10.Ovsene i ječmene pahuljice su savršeni doručak

Ovsene i ječmene pahuljice imaju brojne prednosti, a jedna od njih je svakako jačanje imuniteta prirodnim putem. Ove žitarice sadrže beta-glukan koji ima antibakterijska, antigljivična i antioskidantna svojstva. Pokazalo se da ovo jedinjenje može da smanji verovatnoću da uhvatite grip, herpes, a ubrzava i zarastanje rana.

Ove žitarice su prava riznica magnezijuma, joda, cinka, kalijuma, fosfora i mnogih drugih minerala. Ovas blagotvorno deluje na organizam pod stresom i smanjuje simptome depresije. Takođe ima svojstvo antioksindansa koji savršeno čisti organizam od loših supstanci i osnažuje imunitet. Poboljšava kognitivne sposobnosti, pozitivno utiče na koncentraciju, memoriju i učenje.

11. Zob kao žitarica bogata vitaminima i mineralima

Zobene pahuljice tokom doručka mogu dosta pogodovati vašem imunološkom sistemu. Topljiva vlakna koja se nalaze u njima mogu smanjiti LDL ili tzv. “loš” holesterol. Zob takođe sadrži vitamine i minerale kao što su vitamin B1, gvožđe, cink, bakar, magnezijum, mangan, fosfor i selen.

12. Bademi jačaju imunitet

Bademi su bogat izvor vitamina E koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenje upale. Sve što je potrebno da učinite jeste da žvaćete dve do tri šake badema kako bi vaš imunološki sistem ojačao.

Nedostatak vitamina E može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcija. Nedavna studija pokazala je da uzimanje dnevne doze od 200 mg vitamina E poboljšava odgovor antitela na hepatitis B i tetanus nakon vakcinacije.

13. Avokado poseduje snažna antibakterijska svojstva

Avokado predstavlja svojevrsno skladište aminokiselina, zdravih masnoća i antioksidansa, koji može da vam pomogne da uravnotežite hormone i nadbubrežnu žlezdu. Osim toga, on daje i značajnu podršku imunološkom sistemu. Avokado ima antibakterijska svojstva, a ulje avokada čuva vaše srce zdravim.

14. Tamna čokolada i kakao kao saveznici u očuvanju imuniteta

Kakao utiče na povećanje imuniteta i pomaže u održavanju optimalnog nivoa holesterola u telu. Redovna konzumacija tamne čokolade poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema snižavanjem holesterola.

Tamna čokolada takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska. Važno je konzumirati čokoladu u malim količinama, jer velika količina može dovesti do problema sa šećerom.

15. Crno vino neutrališe strana tela u organizmu

Kada se konzumira u kontrolisanim količinama, crno vino može da deluje kao izvrstan stimulans za jačanje imunog sistema. Vino pomaže u ubijanju stranih tela i određenih opasnih bakterija u organizmu.

Čaša crnog vina dnevno pojačava imunitet i štiti telo od hladnoće, groznice i poremećaja želuca. Ipak, trebalo bi biti oprezan jer previše konzumacije može oštetiti jetru i uništiti imunološki sistem tela, zato je neophodna umerenost.

16.Riba je značajni sadržalac masnih kiselina

Redovna konzumacija ribe je jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imunološkog sistema. Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i cinka. Cink pomaže u izgradnji i popravljanju ćelija, dok su omega-3 masne kiseline prirodni antioksidansi i imaju protivupalna sredstva.

17. Pečurke pospešuju rad i proizvodnju belih krvnih zrnaca

Pečurke su odlična hrana za imunitet s obzirom na to da zahvaljujući svojim sastojcima utiču na proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca i čine ih agresivnijim u borbi protiv infekcija. Pečurke koje su posebno dobre za podizanje imuniteta su shitake, maitake, reisihi, kombuha i kefirske gljive.

18.Školjke kao odlično sredstvo u borbi protiv gripa

Iako nisu hrana koja se često jede kod nas, školjke spadaju među odlične namirnice za imunitet, pre svega jer su bogate selenom i cinkom koji pomažu belim krvnim zrncima da proizvode citokine koji se bore proitiv virusa, pre svega protiv virusa gripa.

 

Izvor: imlek.rs