Jačanjem imuniteta protiv alergije

Jačanjem imuniteta protiv alergije

Uz savremenu terapiju, odstranimo li uzrok, alergije su izlečive. Međutim,  nije naodmet jačati odbrambeni sistem i izbegavati sve što slabi imunitet

Zdrav i uravnotežen imuni sistem čini jedan od osnovnih preduslova za zdravlje čoveka. U slučaju poremećaja u njegovom radu, mogu se razviti mnoge bolesti.  Jedna od njih je i alergija, nesrazmerno burna reakcija na susret s materijama koje imuni sistem prepoznaje kao štetne i nastoji se od njih odbraniti.

Mogu se kriti iza različitih simptoma

Do alergije, odnosno alergijske reakcije, najčešće dovode alergeni okoline(egzoantigeni). Neke alergene udišemo, druge uzimamo hranom, treće unosimo u organizam kao lekove ili je reč o ubodu nekih insekata.

Alergija počinje izloženošću alergenu preko respiratornih organa, probavnog trakta ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreiraju alergijsku reakciju. Čak i ako ste udahnuli neki alergen puno puta prije i niste imali teškoća, u jednom trenutku iz nekog razloga organizam ga počinje prepoznavati kao uljeza, „proučava“ ga i priprema se da prilikom sledeće izloženosti proizvede specifična antitela (tipa IgE), posebno kreirana za njegovo otkrivanje.

U tom trenutku može se reći da ste senzibilizovani. Nakon sledeće izloženosti vaš imuni sistem kreće u akciju, a antitela to prepoznaju i vežu na sebe alergen. Potom se vežu na mastocite koje nalazimo u tkivu disajnih organa, creva i drugim mestima u telu, nakon čega se iz mastocita u krv oslobađaju određene hemijske supstance, pre svega histamin, koji je odgovoran za većinu simptoma alergijske reakcije.

Bitna je i dužina izloženosti alergenu. Na primer, ako ste alergični na jagode, možda jedna ili dve neće izazvati reakcije. Međutim, ako pojedete tri ili četiri, moguće je da odjednom izbije osip. Kod alergičnih osoba, dakle, postoji prag tolerancije, to jest s određenom dozom izloženosti organizam se može nositi, ali u jednom trenutku posustaje i imuni sistem je krenuo u  napad. Iako se na temu alergija nameću brojna pitanja, nema jednostavna odgovora, jer još je puno nepoznanica o tome kako se alergijska reakcija uopšte razvija. Katkad ih je teško i prepoznati, jer se kriju iza najrazličitijih simptoma, a i svaki pojedinačni slučaj je različit. Ipak,  ono što znamo je sledeće.

Ako ste alergični, možete za to okriviti alergene (polen u vazduhu, prijateljevu mačku i sl.). Većina alergena je sama po sebi bezopasna. Ono što izaziva alergijsku reakciju je naš imunimuni sistem, koji inače neškodljive materije prepoznaje kao ozbiljnu pretnju i zato ih napada. Dakle, simptomi alergijske reakcije rezultat su pogrešno prepoznatog „napada“ na telo. Okidači za pojavu alergijske reakcije mogu biti manje povrede, previsoka ili preniska temperatura, intenzivno vežbanje ili čak preterane emocije.

Specifični alergen često nije moguće identifikovati, osim ako niste slične reakcije imali u prošlosti. Kako god, poznavanje alergena i njihove povezanosti omogućava nam da ih izbegavamo, što je i jedna od prvih smernica antialergijske terapije. Ako odstranimo uzrok, uz savremenu terapiju, alergije su izlečive. Uz to, nije naodmet, tj. čak je preporučljivo jačati odbrambeni sistem i izbegavati sve ono što generalno slabi naš imunitet.

Kako ojačati imunitet?

Faktori koji najviše utiču na slabljenje imuniteta su nepravilna ishrana, stres (dovodi do pojačanog lučenja kortizola što posledično pojačava lučenje supstanci i koje pridonose upalnim procesima, slabija je prokrvljenosti periferije…), konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lekova (npr. kortikosteroida, imunosupresiva ili citostatika, koji suprimiraju imunokompetentne ćelije)…, ali i mutacije virusa i bakterija. Upravo zato sve veća pažnja usmerava se na jačanje imuniteta kako bi se ojačala odbrambena sposobnost organizma da nadvlada brojne štetne uticaje i patogene agense.

Kad govorimo o ishrani, bitno je šta i koliko jedemo, jer dokazano je da dnevni kalorijski unos utiče na rad odbrambenog sistema. Pothranjene osobe, kao i one na različitim dijetama za mršavljenje, lakše podležu infekcijama nego njihovi vršnjaci s normalnom telesnom težinom i uravnoteženom ishranom.

Vitamini i minerali su za imunitet  izuzetno važne supstance jer učestvuju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcionisanje organizma. Normalnoj funkciji imuno sistema pridonose opšte je poznato –  vitamin C, vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin B12 i vitamin A.

Iako se u našem telu nalaze u vrlo malim količinama, elementi u tragovima – minerali selen i cink od posebne su važnosti za normalno funkcioniranje imuniteta. Oba su elementa ključna za ćelijsku  deobu, enzimsko delovanje jetre i drugih organa, jačanje imuniteta i uklanjanje otrova iz organizma.

Cink je esencijalni mineral koji stimuliše stvaranje imuno ćelija. Brojni klinički eksperimentii dokazali su da cink smanjuje intenzitet i trajanje simptoma prehlade i gripa. Istraživanja koja su proučavala uticaj cinka na prehladu rezultirala su otkrićima o njegom uticaju na umnožavanje virusa. Upravo je zato važno započeti s uzimanjem cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije, ali oprezno s doziranjem!

Selen deluje u bliskoj vezi s vitaminom E u metaboličkim procesima i podsticanju plodnosti. Prirodni je antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina. Zajedno s drugim mineralima pomaže izgradnju odbrambenih belih krvnih zrnaca. Nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije belih krvnih zrnaca i grudne žlezde, a dodatni unos selena stimuliše funkciju imunog sistema.

Dalje, naučna  istraživanja dokazala su da osobe s pozitivnim stavom proizvode više antitela i zdravije su. Ako vaš stav u većini slučajeva nije pozitivan, onda se potrudite da barem bude što manje negativan. Čak i ako se razbolite, nemojte zauzeti negativan stav, nego se potrudite da što pre ozdravite.

preuzeto i prilagođeno sa www.vasezdravlje.com

IMMUNITY ajurvedski, biljni  suplement upravo doprinosi vraćanju imunog sistema u ravnotežu i balans i pokazao se kao izuzetan saveznik imunom sistemu naročito u borbi protiv alergija.