Namirnice i ishrana za jačanje imuniteta

Namirnice i ishrana za jačanje imuniteta

A sada razmotrimo koje namirnice a i zašto, treba da uvedemo u svakodnevnu ishranu da bismo ojačali imunitet.

Ishrana igra veliku ulogu kada želimo da ojačamo imunitet. Postoje čitave grupe namirnica koje su naučno obrađene i u čiju lekovitost se „kunu“ i lekari alternativne medicine, ali i zvanične. Dakle, u svakodnevnu ishranu uvedite sledeće prirodne namirnice i nećete imati potrebe da se plašite ni infekcija ni virusa:

Đumbir

Nenadmašan kada je jačanje imuniteta u pitanju. Pomaže i kod upala – smanjuje ih i time ima dvostruko dejstvo. Može se koristiti svež i u prahu i to dodavanjem u variva, jogurt pa i kolače. Ishrana u kojoj je uključen đumbir daje odlične rezultate kod različitih upalnih stanja.

Dovoljna količina đumbira je oko pola ravne kafene kašičice dnevno ili 6 -7 kolutova svežeg (debljine 2-3 mm).

Brzi čaj od đumbira: Četiri-pet kolutova đumbira spustite u vrelu vodu i na umerenoj vatri kuvajte pet minuta. Skinite sa vatre, pustite da se čaj prohladi, izvadite kolutiće i napitak pijte bez šećera (par kapi limuna će poboljšati ukus.)

Beli luk

Bilo da ste ljubitelj belog luka ili ga u širokom krugu zaobilazite, ispitivanja su pokazala i dokazala da je beli luk izvanredan i za jačanje imuniteta, ali i kada je imunitet već kompromitovan tj. kod različitih bolesti i prehlada.

Aktivni sastojci su pre svega alicin i sumpor koji u kombinaciji imaju i antibakterijsko i antivirusno pa čak i antifugicidno (protiv gljivično) dejstvo.

Beli luk koristite svež ili lako termički obrađen, a za one koji ne mogu da ga podnesu, na tržištu se mogu naći i kapsule sa ekstraktom belog luka. Koliko su one potentne – to je već stvar proizvođača i tehnologije proizvodnje pa da ne otvaramo tu temu.

Evo recept kako da pripremite jedan koristan dodatak ishrani – beli luk sa maslinovim uljem:
Desetak češnjeva belog luka iseckate na listiće, prelijete sa 1 dl maslinovog ulja i ostavite 48 sati u mračnom prostoru. Posle toga, vaš pojačivač imuniteta je spreman. Način upotrebe: dve kašike ove mešavine staviti u jelo koje je u tanjiru – praktično imate i začin i lek.

Med za jačanje imuniteta

namirnice za jacanje imunitetaKvalitetan med je više od hrane i slatke namirnice: Med je tečni lek, sadrži veći broj hranljivih materija, a u kombinaciji sa nekim drugim pčelinjim proizvodima (pčelinji vosak i propolis) – postaje sličan antibiotiku tj. odlično je sredstvo protiv velikog broja bakterija i gljivica.

Ono što je kod meda bitno je – poreklo. Naime, zbog velike potražnje med se često pravi veštački i to dodavanjem šećera, a takav med nema značajna lekovita svojstva. Zato potražite pravi med od osobe kojoj možete da verujete i počnite da koristite ovo moćno sredstvo za jačanje imuniteta.

Savet za jutarnju upotrebu: Kašičicu meda (koristite drvenu ili plastičnu kašičicu) prelijte sa decilitrom tople vode (ne više od 45 stepeni) i – popijte. Ovaj jednostavan napitak će pomoći organizmu da dobije potrebne nutritive, a želudac će već na početku dana dobiti finu zaštitu poput filma, koja pomaže da se eventualne erozije ili druga oštećenja uslovno rečeno „zakrpe“ i saniraju.

Pečurke

Izuzetna namirnica za jačanje imuniteta. Imaju jako antivirusno dejstvo i mogu se praktično koristiti svaki dan kao deo obroka.

Naravno, postoji veliki broj pečurki i određene varijacije i u dejstvu i nutritivima, a ovde bismo  skrenuli pažnju na šitaki pečurke koje se mogu naći u svežem i u suvom obliku.

Mogu se pripremati na različite načine, ipak kao supa su se pokazale kao najdelotvornije. Predlažemo:

Supa od šitaki pečurki i povrća

Na tri šolje vode dodati šolju različitog povrća po želji (sitno seckana šargarepa, brokuli, prokulice, itd.) i 2 suve šitaki pečurke (zajedno sa vodom u kojoj su se natapale 10 minuta). Kada počne da vri smanjiti vatru i kuvati 4 minuta, a zatim šitaki pečurku (iseći na sitne trake i vratiti u supu).

Dodati po želji sitne rezance, so po ukusu i kuvati još nekoliko minuta. Skuvanu supu ukrasiti sitno seckanim peršunom. Imunite poboljšan prirodnim putem u tanjiru!

Paprika

Vitamin C. Iznenađeni ste? Obično se na pomen ovog vitamina stvori asocijacija na limun ili drugo južno voće. Ipak, pravi rekorder u količini vitamina C je paprika. U stopu je prati list peršuna ali i zeleno listano povrće kao što je kelj. Dakle, ne morate se brinuti o unosu vitamina C i nestašici limuna dokle god je na vašoj trpezi prisutna – paprika.

Kako je konzumirati? Kako kažu: nebo je granica! Može se spremati na mnogo načina, a najviše vitamina C sačuva kada se jede sirova ili parena.

Interesantna je stvar da sličnu količinu vitamina C (ali i drugih vitamina) zadrži i brzo smrznuta paprika i drugo povrće koje se može nabaviti van sezone. Jednostavan i brz način da telo snabdete kvalitetnim nutritivima bitnim za jačanje imuniteta.

Cink za jačanje imuniteta

Namirnice koje u sebi sadrže cink su provereno dobre za jačanje imuniteta. A cinka ima i u hrani životinjskog porekla (piletina, ćuretina, junetina, tunjevina, jaja…) kao i u hrani biljnog porekla (integralne žitarice, mahunarke, suncokretove i bundevine semenke, badem…)

Praktično, kada procesiranu hranu zamenite sa gore spomenutom – obezbeđen vam je stabilan priliv cinka a time i više energije i bolji rad imunog sistema.

Zeleni čaj

Jačanje imuniteta uz pomoć zelenog čaja je lak način da organizam snabdete korisnim materijama koje, ne samo pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, već pomažu stimulisanje proizvodnje imunoloških ćelija.

Važno je da taj čaj pijete redovno, a možete ga koristiti kao zamenu za (smanjenje) pijenja kafe (ako je koristite u većim količinama). Kako se pravi zeleni čaj? Dovoljno je da kesicu sa čajem prelijete vrelom vodom, ostavite pet minuta poklopljeno i… vaš imunitet je dobio dragoceni stimulans u borbi protiv virusa i infekcije.

Tekst je preuzet sa www.krugzdravlja.rs