25 apr Namirnice i ishrana za jačanje imuniteta
A sada razmotrimo koje namirnice a i zašto, treba da uvedemo u svakodnevnu ishranu da bismo ojačali imunitet.
Ishrana igra veliku ulogu kada želimo da ojačamo imunitet. Postoje čitave grupe namirnica koje su naučno obrađene i u čiju lekovitost se „kunu“ i lekari alternativne medicine, ali i zvanične. Dakle, u svakodnevnu ishranu uvedite sledeće prirodne namirnice i nećete imati potrebe da se plašite ni infekcija ni virusa:
Đumbir
Nenadmašan kada je jačanje imuniteta u pitanju. Pomaže i kod upala – smanjuje ih i time ima dvostruko dejstvo. Može se koristiti svež i u prahu i to dodavanjem u variva, jogurt pa i kolače. Ishrana u kojoj je uključen đumbir daje odlične rezultate kod različitih upalnih stanja.
Dovoljna količina đumbira je oko pola ravne kafene kašičice dnevno ili 6 -7 kolutova svežeg (debljine 2-3 mm).
Brzi čaj od đumbira: Četiri-pet kolutova đumbira spustite u vrelu vodu i na umerenoj vatri kuvajte pet minuta. Skinite sa vatre, pustite da se čaj prohladi, izvadite kolutiće i napitak pijte bez šećera (par kapi limuna će poboljšati ukus.)
Beli luk
Bilo da ste ljubitelj belog luka ili ga u širokom krugu zaobilazite, ispitivanja su pokazala i dokazala da je beli luk izvanredan i za jačanje imuniteta, ali i kada je imunitet već kompromitovan tj. kod različitih bolesti i prehlada.
Aktivni sastojci su pre svega alicin i sumpor koji u kombinaciji imaju i antibakterijsko i antivirusno pa čak i antifugicidno (protiv gljivično) dejstvo.
Beli luk koristite svež ili lako termički obrađen, a za one koji ne mogu da ga podnesu, na tržištu se mogu naći i kapsule sa ekstraktom belog luka. Koliko su one potentne – to je već stvar proizvođača i tehnologije proizvodnje pa da ne otvaramo tu temu.
Evo recept kako da pripremite jedan koristan dodatak ishrani – beli luk sa maslinovim uljem:
Desetak češnjeva belog luka iseckate na listiće, prelijete sa 1 dl maslinovog ulja i ostavite 48 sati u mračnom prostoru. Posle toga, vaš pojačivač imuniteta je spreman. Način upotrebe: dve kašike ove mešavine staviti u jelo koje je u tanjiru – praktično imate i začin i lek.
Med za jačanje imuniteta
Kvalitetan med je više od hrane i slatke namirnice: Med je tečni lek, sadrži veći broj hranljivih materija, a u kombinaciji sa nekim drugim pčelinjim proizvodima (pčelinji vosak i propolis) – postaje sličan antibiotiku tj. odlično je sredstvo protiv velikog broja bakterija i gljivica.
Ono što je kod meda bitno je – poreklo. Naime, zbog velike potražnje med se često pravi veštački i to dodavanjem šećera, a takav med nema značajna lekovita svojstva. Zato potražite pravi med od osobe kojoj možete da verujete i počnite da koristite ovo moćno sredstvo za jačanje imuniteta.
Savet za jutarnju upotrebu: Kašičicu meda (koristite drvenu ili plastičnu kašičicu) prelijte sa decilitrom tople vode (ne više od 45 stepeni) i – popijte. Ovaj jednostavan napitak će pomoći organizmu da dobije potrebne nutritive, a želudac će već na početku dana dobiti finu zaštitu poput filma, koja pomaže da se eventualne erozije ili druga oštećenja uslovno rečeno „zakrpe“ i saniraju.
Pečurke
Izuzetna namirnica za jačanje imuniteta. Imaju jako antivirusno dejstvo i mogu se praktično koristiti svaki dan kao deo obroka.
Naravno, postoji veliki broj pečurki i određene varijacije i u dejstvu i nutritivima, a ovde bismo skrenuli pažnju na šitaki pečurke koje se mogu naći u svežem i u suvom obliku.
Mogu se pripremati na različite načine, ipak kao supa su se pokazale kao najdelotvornije. Predlažemo:
Supa od šitaki pečurki i povrća
Na tri šolje vode dodati šolju različitog povrća po želji (sitno seckana šargarepa, brokuli, prokulice, itd.) i 2 suve šitaki pečurke (zajedno sa vodom u kojoj su se natapale 10 minuta). Kada počne da vri smanjiti vatru i kuvati 4 minuta, a zatim šitaki pečurku (iseći na sitne trake i vratiti u supu).
Dodati po želji sitne rezance, so po ukusu i kuvati još nekoliko minuta. Skuvanu supu ukrasiti sitno seckanim peršunom. Imunite poboljšan prirodnim putem u tanjiru!
Paprika
Vitamin C. Iznenađeni ste? Obično se na pomen ovog vitamina stvori asocijacija na limun ili drugo južno voće. Ipak, pravi rekorder u količini vitamina C je paprika. U stopu je prati list peršuna ali i zeleno listano povrće kao što je kelj. Dakle, ne morate se brinuti o unosu vitamina C i nestašici limuna dokle god je na vašoj trpezi prisutna – paprika.
Kako je konzumirati? Kako kažu: nebo je granica! Može se spremati na mnogo načina, a najviše vitamina C sačuva kada se jede sirova ili parena.
Interesantna je stvar da sličnu količinu vitamina C (ali i drugih vitamina) zadrži i brzo smrznuta paprika i drugo povrće koje se može nabaviti van sezone. Jednostavan i brz način da telo snabdete kvalitetnim nutritivima bitnim za jačanje imuniteta.
Cink za jačanje imuniteta
Namirnice koje u sebi sadrže cink su provereno dobre za jačanje imuniteta. A cinka ima i u hrani životinjskog porekla (piletina, ćuretina, junetina, tunjevina, jaja…) kao i u hrani biljnog porekla (integralne žitarice, mahunarke, suncokretove i bundevine semenke, badem…)
Praktično, kada procesiranu hranu zamenite sa gore spomenutom – obezbeđen vam je stabilan priliv cinka a time i više energije i bolji rad imunog sistema.
Zeleni čaj
Jačanje imuniteta uz pomoć zelenog čaja je lak način da organizam snabdete korisnim materijama koje, ne samo pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, već pomažu stimulisanje proizvodnje imunoloških ćelija.
Važno je da taj čaj pijete redovno, a možete ga koristiti kao zamenu za (smanjenje) pijenja kafe (ako je koristite u većim količinama). Kako se pravi zeleni čaj? Dovoljno je da kesicu sa čajem prelijete vrelom vodom, ostavite pet minuta poklopljeno i… vaš imunitet je dobio dragoceni stimulans u borbi protiv virusa i infekcije.
Tekst je preuzet sa www.krugzdravlja.rs