Praktični saveti kako da zdravim životom poboljšate svoj IMUNITET

Praktični saveti kako da zdravim životom poboljšate svoj IMUNITET

Praktični saveti kako da zdravim životom poboljšate svoj IMUNITET…izleči, obnovi, regeneriši…ponovi sve ispočetka

,,Prestani da se besomučno kljukaš tabletama!’’

,, Ali kako drugačije da pobedim sve što me napada sa svih strana?’’

 Jednostavno – dozvoli svom imuno sistemu da uzvrati udarac.

I ne zaboravi da mu pomogneš u održavanju „unutrašnje vojske“!

Slično kao što kuća zahteva jake temelje, tako je i nama potreban jak imunološki sistem. Nijednom vuku se ne sme dozvoliti da ga oduva upornim duvanjem. „Vuk“ (opasne bakterije, virusi, gljive i drugi mikrobi) treba da bude zaustavljen stvaranjem jakog imuniteta. Poput mudrog praseta iz čuvene priče za decu, koje je sagradilo svoju kuću od cigle i mi treba da radimo na izgradnji svoje unutrašnje tvrđave. Takođe, i da je  stalno održavamo jer je „vuk“ neprestana pretnja i nastaviće da pokušava da je osvoji.

Šta je imuni sistem?

Praktični saveti kako da zdravim životom poboljšate svoj IMUNITETTo je složeni sistem ćelija, tkiva, organa i molekula koji je deo mreže odbrane našeg tela od bolesti. Baš kao što smo mi deo sveta, imuni sistem je deo većeg ekosistema našeg tela – našeg uma, tela i duha – i reaguje na ono što se dešava u njemu. Kao i rast kose ili gubitak kilograma, imunitet se ne stvara na brzinu i preko noći i varira od osobe do osobe.

  • Smejte se više i češće: Pokrenite oslobađanje neuropeptida, dopamina i endorfina, svih hormona sreće da biste se osećali odlično.
  • Pozovite prijatelje: Društveni život i socijalni kontakti povećavaju blagostanje i ojačavaju imunitet.
  • Pijte biljne moktele: Ukusni miks limuna, meda, đumbira i kurkume u toploj vodi povećava imunitet, naročito protiv prehlade.
  • Jedite više citrusa: Voće bogato vitaminom C pomaže rast, razvoj i obnavljanje telesnih tkiva.
  • Jedite više semenki i orašastih plodova: Dodajte na ovaj način Omega 3 masne kiseline, cink i magnezijum u svoju svakodnevnu ishranu.
  • Prestanite da pušite i pijte umereno: Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola smanjuju antioksidante i negativno utiču na imuni odgovor.
  • Krećite se više: Vežbanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, stabilizuje krvni pritisak i kontroliše telesnu masu. Pored toga, daje vam dobar osećaj jer se pokreće lučenje hormona sreće – endorfina.
  • Kvalitetno spavanje: Jedite lagano, izbegavajte kafu i kreirajte rituale pred spavanje za regenerativni, kvalitetan odmor tokom noći.
  • Uzmite malo „sunčanog vitamina“: Sunčevi ranojutarnji UVB zraci dovode do sinteze vitamina D u našem organizmu, poboljšavajući zdravlje kostiju i funcionisanje imunog sistema.
  • Meditirajte: Utišajte svoj um, duboko dišite i pustite da kiseonik i harmonija kreiraju  svoju magiju.