Prolećno čišćenje kuće i bašte – zašto ne i tela? Šta savetuje ajurveda?

Prolećno čišćenje kuće i bašte – zašto ne i tela? Šta savetuje ajurveda?

Kada nam je proleće na vratima, često se osećamo tupo, letargično ili bezvoljno. Umorni smo, nefokusirani, depresivni i cirkulacija nam je vrlo loša. Ovi simptomi poznati su kao „prolećna letargija“ ili „prolećni umor“ i dominiraju između marta i juna. Oni koji su osetljivi na vremenske promene to prepoznaju: vremenski uslovi tačno odražavaju hladne, tečne, lepljive i teške energije. Iako žudimo za suncem i toplijim temperaturama, našem telu i duši treba vremena da se prilagode ovoj promeni.

Ostanite u ravnoteži

prolecno ciscenje telaStručnjaci ajurvede preporučuju tretman čišćenja tokom prelaznog perioda na proleće kako bi se održala unutrašnja ravnoteža. Priroda se budi iz hibernacije – nema boljeg vremena za „čišćenje unutrašnjeg proleća“. Našim telima je takođe hitno potreban ,,generalni remont’’ nakon obilne hrane prethodnih meseci. Varenje je uglavnom aktivnije zimi. Zbog hladnoće napolju, telu je potrebno više ‘goriva’. To je jedan od razloga zašto se naša glad povećava, a mi žudimo za slatkom hranom i obilnim obrocima.

Kako dani postaju sve duži i svetliji, ,,unutrašnja vatra’’ se ponovo smanjuje. Teška i masna hrana sada se često oseća kao kamen u želucu. Sa promenom metabolizma, telo više nije u stanju da optimalno obrađuje ove vrste hrane. To može rezultirati nakupljanjem metaboličkih ostataka i otpadnog materijala – opisanog u ajurvedi terminom „ama“ – što onda može oštetiti tkivo, poremetiti unutrašnju ravnotežu i izazvati umor, nedostatak pokretljivosti, nelagodnost i težinu.

Jednostavno prilagodite režim ishrane

Da bi se izbegle tipične prolećne tegobe, ajurveda preporučuje prelazak na laganu, lako svarljivu ishranu tokom proleća. Odlučite se za hranu koja jača digestivnu moć kao što su (basmati) pirinač, lagane supe, sveže salate (kao prilog), povrće poput rotkve, tikvice, komorača ili karfiola. Zrelo voće, sokovi od slatkog voća i žitarice poput prosa i ječma sadrže mnoge supstance rastvorljive u vodi, koje pospešuju prečišćavanje i uklanjanje ama-e iz tela. Što se tiče začinjavanja jela, s druge strane, slobodno povećajte količine, tj. više začina je sasvim u redu. Ljuti, zagrevajući začini, poput đumbira, korijandera, kima, kurkume, bibera ili mešavine začina, stimulišu vašu probavu. Specijalni dodaci ishrani sa ajurvedskim biljem pružaju osnovne hranljive sastojke i podržavaju varenje i prečišćavanje. Adekvatno konzumiranje tečnosti, kao i tretman pijenjem tople vode dodatno pomažu u uklanjanju nagomilanih toksina.

Aktivirajte se fizički

prolecno ciscenje telaRedovne fizičke aktivnosti na otvorenom su zabavne i pozitivno utiču na naše blagostanje. Bilo da se radi o brzom ili nordijskom hodanju, trčanju, vožnji biciklom, planinarenju ili badmintonu – ono što je važno je da se ne iscrpljujete. Ajurvedsko pravilo ovde je da ne vežbate duže i više od 50 procenata vašeg maksimalnog kapaciteta. Čim počnete teško da dišete ili se puno znojite, trebalo bi da smanjite brzinu ili da se zaustavite. Mali savet: ako se tokom dana osećate pospano, Ajurveda preporučuje polusatnu brzu šetnju na otvorenom, a ne podnevni san. Ovo će vas ponovo energizovati.

Poklonite pažnju svojoj koži

Stalna promena sa hladnog spolja na suv i topao vazduha iz centralnog grejanja ostavlja svoj trag na koži . Vaša koža će takođe ceniti puno svežeg vazduha. Možda joj nedostaje sjaj ili je suva, gruba i peruta se. Lakša dijeta i pravilna nega omogućiće joj brzu regeneraciju. Ajurvedske suve masaže i osvežavajući pilinzi, pospešuju cirkulaciju i uklanjaju mrtve ćelije kože na nežan način. Završite tretman uvek sa negujućom maskom za lice i bogatom kremom za zdravu, gipku kožu.
Inače, uljna masaža praćena vrućom kupkom opušta i takođe pomaže u uklanjanju toksina iz tela. Dobra knjiga ili prijatno veče sa prijateljima eliminiše stres i donosi opuštanje i odlično priprema za naredni dan.