Životne navike koje pozitivno utiču na jačanje imuniteta

Životne navike koje pozitivno utiču na jačanje imuniteta

Pre nego što posegnemo za lekovima i suplementima, dobro bi bilo da sagledamo i revidiramo svoje životne navike jer promena nabolje počinje prvo od nas samih.

1. Smanjite svakodnevni stres

Hronični stres može negativno uticati na reakcije imunog sistema, čineći vas ranjivijim i podložnijim  da se razbolite. Identifikujte svoje lične strategije za smanjenje stresa i redovno ih praktikujte. Ovaj savet deluje jednostavno, što u suštini i jeste, samo kada sagledate da je stres koji osećamo u stvari samo naša reakcija na stresogene faktore iz okruženja. Kada podignemo našu svest o tome, jednostavno ćemo da umesto reakcije, odgovorimo svesno na stresogene faktore, štiteći svoje zdravlje i birajući taj odgovor kako nam najviše prija u datom trenutku.

2. Obezbedite sebi dovoljno sna

Spavanje ima veliki uticaj na imunološku funkciju, pa je ključno da kvalitetno i dovoljno spavate. Praktikujte da svako veče odete u približno isto vreme na spavanje – isključite ekrane, osigurajte da je soba hladna, tiha i mračna i podsetite se da ćete sebi pomoći ako odete na spavanje na vreme. Nemojte potcenjivati dužinu sna koja vam je potrebna jer organizam sam najbolje zna koliko mu je vremena potrebno da se regeneriše. Pratite to i poštujte potrebe svoga tela.

3. Redovno vežbajte

Umerena, redovna fizička aktivnost pomaže da se poveća funkcija imunološkog sistema, podižući nivo belih krvnih zrnaca i antitela koja se bore protiv infekcija, povećava cirkulaciju i smanjuje hormone stresa. Prilagodite vežbe kućnim uslovima ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da vežbate napolju ili u fitness klubovima, teretanama, na bazenima ili slično. Prilagodite vežbe i godišnjem dobu.

Uspostavite i sledite program vežbanja, kako ne samo da sprečite respiratorne infekcije, već i da poboljšate kognitivnu i fizičku otpornost.

4. Ishrana

Istraživanja pokazuju da jarko obojeno povrće i voće jačaju imunitet bolje od većine suplemenata. Jedite puno voća i povrća – ciljajte na bar 5 porcija dnevno. Uključite fermentisano povrće (kiseli kupus, turšija i dr. ) ili drugu hranu koja sadrži probiotike korisne za naš digestivni trakt. Osvestite šta vam od hrane prija ili se konsultujte sa nutricionistom za bolje efekte jer izbalansiran digestivni trakt je više od pola zdravlja.

Originalan tekst sa beo-lab.rs je dopunjen i obrađen.